Common Ground en Local Ground

Common Ground in de organisatie

Common Ground is sinds enige tijd een actuele term geworden. Maar wat is het nu precies en wat kan er wel en niet mee? In dit artikel neem ik je mee in de wel en wee van Common Ground en introduceer ik Local Ground.

Common Ground is medio 2017 opgekomen als beweging vanuit de lokale overheid (IMG 100K+ en VIAG) om kritisch te kijken naar gemeenschappelijke IT onderwerpen die voor (bijna) alle gemeenten hetzelfde zijn en daarbij de basislaag op basis van de huidige kennis op een agile manier opnieuw opzetten. Waarom 393 – 380 – 355 keer het informatie-wiel uitvinden als het ook gemeenschappelijk uitgevonden en gedeeld kan worden!

Volgens mij is dit een principe waar niemand het mee oneens kan zijn, maar toch… Ik heb ooit een college gehad waarbij de professor zei:

“Operationele en tactische taken kun je uitbesteden, maar je strategie niet.”

Datzelfde is in mijn optiek ook van toepassing op de eigen (IT-) strategie. Vanuit de Common Ground beweging komen vele goede  ontwikkelingen voort, die elke gemeente alleen maar kan omarmen, maar wel moeten passen binnen de eigen context en snelheid. De vragen die daarom steeds gesteld moet worden zijn:

  • Waar staat mijn organisatie nu?
  • Waar willen we naartoe, wat is de stip op de horizon?
  • Welk traject levert nu de grootste bijdrage om naar de stip te bewegen?
  • Zijn er vanuit de Common Ground aanknopingspunten hiervoor?
  • Kan mijn organisatie dit traject vormgeven?

Dit noem ik Local Ground. Door kritisch na te denken waar de eigen organisatie behoefte aan heeft, en deze behoefte bereiken via de hulpmiddelen van bijvoorbeeld Common Ground, dat is waar het echt om draait. Dit houdt niet in dat u als gemeente kunt gaan stilzitten. Common Ground lost niet magisch alle uitdagingen voor uw organisatie op. Het geeft bewezen handvaten voor de oplossing van bepaalde problemen. Iedere organisatie zal zelf een eigen actieplan moeten hebben.

Wat is uw actieplan? Heeft u al aanknopingspunten om de komende periode met Common Ground aan de slag te gaan?

Local Ground – Common Ground in de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *